Hayatımın ilk şarabını 2016 yılında yaptım. Her şeyin ilkinde olduğu gibi bu üretimde de tecrübesizlikten dolayı aksaklıklar oldu ama 2017 yılında bunların çoğunu gidereceğiz. Yine de çok güzel bir anı olduğu için burada anlatmak istiyorum. 2017’deki farklılıkları da artık o yazıda yazarım inşallah. Bu arada önemli bir konuyu burada yazmak isterim. Ev yapımı şarap satışı kesinlikle yasak, aman ha satmaya kalkmayın. Kendiniz için en fazla 300 lt üretebiliyorsunuz. Maalesef bizi birisi ihbar ettiğinden Kadıköy Belediyesi zabıtaları kapımıza dayandı ama allahtan Bağdat Caddesi’nin ortasında kaçak üretim yapacağımıza inanmadılar. Zaten 2 tane yarım damacana şarap çıktı. Böyle tatsızlıklar yaşamamak için sakın 300 lt’den fazla yapmaya kalkmayın. Şimdi sıra sıra, tarihlerini de yazarak nasıl şarap yaptığımızı anlatayım.
- Önce üzümleri cibre haline getiren makinada eziyoruz. Bu makina hem üzümün saplarını ayıklıyor, hem de ezip cibre haline getiriyor. Bu cibreleri 20 kgluk yoğurt kaplarıyla taşıyoruz. (26 Eylül 2016)
- 10 gün boyunca cibreleri günde 2-3 defa tahta bir oklava ile karıştırıyoruz. Üzerlerine hava alacak şekilde tülbent veya bone geçirmeniz gerekiyor. Kapların altına mutlak leğen koyun çünkü 3. günde cibre taşmaya başlıyor. Çıkan koku aynen dışarıda 2-3 gün bekletilmiş üzüm gibi, yani sirke gibi bir koku çıkıyor.
- 10. gün sonunda artık iyice keskin bir sirke kokusu oluyor ve üzümlerin suyu çıkmış oluyor. En zor aşama bu cibreyi süzmek çünkü fire vermemek için çok iyi sıkmak lazım. Benim sıkma makinam olmadığı için elimle sıktım ve maalesef hem çok tortu oldu, hem de çok fire verdim. Bu sene sıkma makinası siparişi verdim. Daha verimli bir sıkma olacak. (9 Ekim 2016)
- Süzdüğümüz cibreleri damacanaya koyuyoruz ve hava kilidini takıyoruz. Hava kilidini internetten sipariş edebilirsiniz. Işık almayan ve sıcaklığı sabit olan bir yerde 1 ay kadar bekleyecekler. Tortu iyice dibe çökünce tekrar süzeceğiz. Aslında bu aşamada maya ve kükürt koymak gerekiyormuş ancak biz bağ sahibi koymayın dediği için koymadık. Ancak Şubat ayında şarap bozuldu, bu yüzden 2017’de kükürt de maya da koyacağız. Bir de bu aşamada alkol yüzdesi de ölçülmeli. Bu sene bunu da yapacağız.
- İlk süzmeyi yapıyoruz. Süzme için aktarma çubuğu almanızı tavsiye ederim. Çok pahalı bir set değil. Ben internetten sipariş ettim. Şarabın rengi kırmızı halini aldı, çok mutluyum. (15 Kasım 2016)
- İkinci süzme ve şişeleme yapıyoruz. Şişeleri, mantarı ve mantarlama aletini internetten sipariş ettim. (4 Aralık 2016)
- Şaraplarınız hazır olduğundan yine internetten sipariş ettiğim etiketleri yapıştırıp eşe dosta hediye ettim.
- Afiye olsun, güzel günlerde için!























