Bugün 1 Nisan 2021 ve Hristiyan inancına göre bu Perşembe Kutsal Perşembe, Hz. İsa’nin havarileri ile son akşam yemeği yediği gece bu gece. Bu nedenle bu gece inanışa göre evde paskalya çöreği yapıp evi kokutmak gerekiyor. 2016’da canım Serda ile sabaha karşı kalkıp yapmıştık, bu sene de beraber yapalım dedik ancak ben covid olunca hayaller suya düştü. Hastalık beni durdurmadı ve bu sene de paskalya çöreğimi yaptım, çok mutluyum. Umarım siz de yapar ve benim kadar mutlu olursunuz. Afiyet olsun!

Malzemeler:

  • 4 su bardağı un (1 bardak kadar da yedekte tutun, lazım olabilir)
  • 1 su bardağı bardak şeker
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket maya (10 gr)
  • 125 gr oda sıcaklığında tereyağ
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 2-3 tane damla sakızı
  • 3 yumurta + 1 yumurta sarısı
  • süslemek için file badem

Yapılışı:

Önce mayayı ılık süt ve biraz şeker ile karıştırıp 5 dakika kadar bekleyelim. Daha sonra bir karıştırma kabına (ben burada makina kullanıyorum) unun yarısını koyalım ve üstüne mayayı ekleyelim. Bunun üzerine şekeri, mahlepi, havanda ezdiğimiz damla sakızını ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Yumurtaları teker teker ekleyelim ve son olarak unun kalanını da ekleyerek karıştıralım. Sarı renkli cıvık bir karışım olacak. Tereyağı da yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu elde ediyoruz. Kabın üstünü stretch film ile kaplayarak 3 saat kadar mayalanmaya bırakın. Sonra dinlenmiş hamuru iki parçaya bölün, ben bu tarifte 2 tane büyük çörek yapıyorum. İsterseniz siz hamuru 4e bölüp 4 adet küçük çörek yapabilirsiniz. 2’ye böldüğümüz hamuru daha sonra 3e bölüyoruz, saç örgü şeklini vermek için uzunlamasına açıyoruz. Sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp file badem ile süslüyoruz. 180Cde daha önceden ısıtılmış alt üst turboda yaklaşık 30 dakika kadar pişiriyoruz.

Paskalya nedir?

Paskalya’nın ne manaya geldiğini ve Hristiyanlık alemi neyi kutluyor öğrenmek için aşağıdaki videomu izleyebilirsiniz.

2016 Yılında Serda ile Yaptığımız Çörek Hikayesi